Uppteckning nummer NM-MEU33794

Titel: Snöbergs-Olle d.v.s. ………….

Upptecknare: Per Andersson

Socken/stad: Haverö

Snöbergs-Olle d.v.s. Gamal Snöberg-Ole berättade att han i sin ungdom var på en bal nånstans i Haverö. Måhända det var på Haverö-vallen. Spel-Gulles från Kölsillre spelade. Men även den bästa dans måste ju nån gång sluta. Det var vinter. Hästarna stod betslade, men som avslutning skulle danslaget in och dansa f hm l t n.

Hästarna stod ute och blevo alldeles vita av rimfrost och inne dansade ungdomen och det var som om dansen aldrig skulle vilja sluta. Och möblerna inne i stugan dansade de med påstod Snöbergs-Olle.

Nordiska Museet. 114. Frågelista. Övernaturligt dans.